• Education World

    Daily Lesson Plan Template in Bahasa Melayu

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

    Maaf dah lama saya tak tulis blog dalam BM (jangan kecam, saya guru BI sepenuh masa).  Di sini saya nak kongsi templat RPH yang saya pada asalnya sediakan untuk sekolah saya. Sekolah kami terlibat dengan program Transformasi Sekolah (TS25). Kami diperkenalkan dengan Three-Part Lesson oleh Dr. Amin (IPG Kampus Kota Bharu). Pada asalnya juga, three-part lesson digunakan di negara luar secara meluas untuk mengajar subjek matematik berlandaskan pendekatan inkuiri.

    Berbekalkan tunjuk ajar Dr. Amin, saya sediakan satu templat yang alhamdulillah dipersetujui barisan pentadbir dan tenaga kerja TS25 sekolah. Kalau Tuan/ Puan Nazir tanya “awak pakai template apa ni?” boleh lah jawab “Ooo saya gunapakai templat terbitan three-part lesson.” Hehe 😀

    Psst. Walaupun template ni saya bina guna Macbook, template versi interaktif ni lebih sesuai dengan komputer Windows (Excel 2010 dan ke atas). Anda boleh terus export dan save lesson plan sebagai fail PDF tanpa perlu install PDF printer atau convert kepada PDF menggunakan aplikasi lain. Mudah bukan? Tak perlu perbanyakkan fail excel untuk hari-hari berbeza. Export dan save je.

    Pastikan ribbon aplikasi Excel anda ada tab Developer. Anda perlu “enable all macros” (Macro Security). Jika diminta benarkan macros, klik setuju ye.

    DOWNLOAD VERSI INTERAKTIF
    RPH Template - Bahasa Melayu (807 downloads)

    Ada juga versi PDF yang boleh anda cetak untuk diperbanyakkan. Kalau anda lebih suka menulis (macam saya), inilah langkah terbaik dan jimat masa. Cetak, perbanyak, tulis je guna tangan macam planner biasa.

    DOWNLOAD VERSI PDF (UNTUK CETAKAN)

    Semoga bermanfaat. Cuma saya mohon untuk tidak dimuat naik fail saya ke tempat lain sahaja. Boleh share alamat blog saya atau copy URL ke page ni (copy from address bar), terima kasih kerana memahami 😀

  • Education World

    Daily Lesson Plan Template for Secondary School English Teachers

    Assalamualaikum and good day, it’s been a while since I last posted anything. Life’s been super busy as usual. I’m back to share my version of the Daily Lesson Plan Template for Secondary School English Teachers (SMK). I made both the KSSM and KBSM versions. Feel free to use them if you think they are suitable for you.

    Many states have opted to forgo the traditional book and switch to a more portable medium, mine included. The lesson plan I made is largely based on the three-part-lesson planner. Originally, a three-part lesson is an “inquiry-based learning method used to teach mathematics” overseas. Under Dr. Amin’s guidance (IPGKKB), I started to draft a new lesson plan template that would better reflect PdPcA21 activities for my school. However, to create a one-size-fits-all template is almost impossible because we have not yet fully transitioned to KSSM. So, I decided to come up with different versions instead.

    Pssst… When you open the file, do read the little notes on the right for extra info 😛

    A) EDITABLE INTERACTIVE DAILY LESSON PLAN TEMPLATE (MICROSOFT EXCEL)
    Special Features:
    Drop-down lists for standards, specifications, etc, notes, editable basic Data (time, class name, ..) and a one-click Export to PDF function!
    Requirement: Excel 2010 and newer on Windows -or- Excel for Mac 2011 and newer

    1. Before opening this file, make sure you have the DEVELOPER TAB on the ribbon (how to).
    2. Click Enable Editing or Enable Content when you open the file.
    3. Go to Developer tab and click Macro Security. Choose “Enable all macros”, save the settings and close the dialogue box.
    4. Close the file and reopen it. You can start editing away, yay! Choose the sheet you want to edit.
    5. The default filename for the export to pdf function is “WorksheetName_DayMonthYear_HourMinute.pdf”

    DOWNLOAD INTERACTIVE VERSION (New Version 1.2!):
    Editable Interactive Daily Lesson Plan Template for Secondary School English Teachers (4011 downloads)

    CHANGELOG:
    V1.1 – Uploaded 30 December 2017
    V1.2 – Uploaded 02 January 2018, edited the Data sheet and rearranged a few columns.

    Sidenote: I created this document on a Mac but this template is best used on a Windows machine. On a Mac, you won’t be able to use the “Export to PDF  & Save” option. Regardless, you can still Save as Pdf  normally from the Print Dialogue (command+P).

    B) PRINTABLE PHYSICAL PLANNER VERSION (PDF FILE)
    Requirement: Pdf viewer (e.g Adobe Acrobat, Foxit Reader, etc)

    For those who wish to stick to the traditional ways, you may want to just download and print as many physical copies of the template as you like.

    COLORURED EDITION

    MONOCHROME EDITION

    CHANGELOG:
    V1.1 – Uploaded 30 December 2017
    V1.2 – Edited a typo. Thanks for pointing it out!

    That’s all from me for now. Inshaa Allah I will upload the 2018 version of my printable English student planner tomorrow along with some other things. See you soon!


    Donation Plea
    Thank you for visiting and downloading materials from my blog. All contents are created with care and love of the teaching profession. So far, we keep everything free. However, materials sometimes take a lot of time and efforts to create and sometimes, they are redistributed and even plagiarised. If you’d like to help support my material creation journey, you could donate any amount you think the materials are worth to you. Thank you very much in advance for your support. Donations can be channeled to my Maybank Account: 153104188776